marți, 11 martie 2014

Comportamente alimentare moderne


Alimentatia este conditia principala care sta la baza calitatii vietii . Prin hrana obtinem energia necesara organismului pentru viata si activitate. Atit supraalimentatia, cit si subalimentatia sint daunatoare pentru organism. Prima oboseste organismul, iar cea de a doua - ii scade rezistenta si ii slabeste imunitatea.
A minca sanatos inseamna a-i asigura regulat  corpului tau suficiente calorii printr-o hrana usoara, rationala si naturala; sa nu faci abuz de produse de origine animala , dulciuri rafinate, grasimi, sare, alimente conservate si artificiale. 


Ratia alimentara zilnica trebuie sa se bazeze pe multe fructe si legume proaspete.

Regimul vegetarian prezinta riscuri prin abundenta plantelor modificate genetic, a margarinei, a zaharului rafinat.

Conteaza in mare masura nu numai ce mincam, ci si cum mincam. Printre obiceiurile alimentare nesanatoase se numara: mincatul pe fuga, infulecatul alimentelor, mesele neregulate, vorbitul in timpul mesei, consumul de bauturi (apa, sucuri) odata cu mincarea.

Este important ca alimentele sa fie proaspete si sa contina toate grupaele de substante nutritive. 

vineri, 7 martie 2014

Alimentatia corecta in functie de anotimp

     Alimentatia corecta in functie de anotimp 

Primavara organismul resimte insuficienta vitaminelor. In acest anotimp se recomanda sa consumam lamii , muraturi , legume , verdeturi (spanac , urzica , ceapa , usturoi verde , marrar , patrunjel ) .

Vara
se recomanda sa consumam , in special , produse lactate , legume si fructe , deoarece acestea sint asimilate mai usor de organism .

Toamna vom prepara bucate din carne , lapte , peste , produse fainoase , oua , brinza , diverse legume .

Iarna alimentatia trebuie sa contina o cantitate mai mare de substante nutritive , generatoare de caldura ( unt, smintina, lapte, carne ) , produse care contin vitamina C ( fructe, legume, macris ) . 

joi, 6 martie 2014

Consecintele consumului de alcool

Alcoolul este una dintre cele mai des consumate droguri de catre oamenii de toate virstele si din toate mediile . Alcoolul etilic , sau etanolul , este substanta toxica din bere, vin si lichior . Ea se formeaza atunci cind griul , fructele sau legumele fermenteaza .

   
Este important sa stii ! 

Odata baut , alcoolul este absorbit in sistemul sanguin . De aici , el afecteaza sistemul nervos central , care controleaza toate functiile organismului . Alcoolul este un depresant , ceea ce inseamna ca el incetineste functionarea sistemului nervos central . De fapt , alcoolul blocheaza unele mesaje care incearca sa ajunga la creier .

Desi consumul de alcool este interzis prin lege , majoritatea adolescentilor au acces usor la el .In afara de posibilitatea de a deveni dependent , iata alte citeva fatete ale consumului de alcool :

 Consecintele pot fi grave : 
Adolscentii care beau alcool se expun riscului de a intra in conflict cu legea , deoarece sunt mai dispusi sa intre in incaierari si sa comita crime decit cei care nu o fac.

 Poti aparea intr-o lumina proasta : 
Multi au impresia ca a consuma alcool este o fapta demna si aproape eroica , dar schimbarile care se produc cu sistemul nervos o data cu acesta pot determina oamenii sa faca lucruri reprobabile sau chiar condamnabile , rusinoase , cum ar fi vomitatul sau urinarea pe sine .

                 
Aceasta informatie imi apartine si nu o veti gasi alt undeva . Daca v-a placut nu uitati sa lasati un comentariu . 

Elementele geometrice

    Triunghi :
- este o linie frinta inchisa ;
- este un poligon ;
- poate fi fata , baza a piramidei .

 Patratul :
-toate laturile au lungimi egale ;
- toate unghiurile sunt drepte ;
- diagonalele sunt perpendiculare , sunt de lungimi egale .

  Dreptunghiul :
- este un patrulater ;
- daca prelungim laturile opuse , ele nu se intersecteaza , caci sunt paralele .

   Rombul :
- este un paralelogram , caci laturile opuse sunt paralele ;
- laturile consecutive au lungimi egale ;
- nu are nici un unghi drept ;
- diagonalele se injumatatesc . 

Rezumatul textului " In ajun de Anul Nou " de Fanus Neagu

                   Naratorul textului " In ajun de Anul Nou " ne evoca o istorioara amuzanta din ajunul Anului Nou. Mama lui Banica priveste pe fereastra jocul fulgilor de nea .
  Mama il ruga sa plece la culcare , pentru ca trebuia a doua zi sa mearga cu uratul .
  El adormi si visa ca venise sa-l ureze o caprioara si patru iepuri. Il rasplati cu un colac rumen , cu nuci si mere dulci .
  Baiatul se treci , recunoscind dimineata glasul mamei sale. El o intreaba daca venise o caprioara si patru iepuri. Maica-sa il saruta pe frunte , zicindu-i ca tocmai acuma au plecat.

           Acesta postare imi apartine si nu o veti gasi alt undeva asa ca daca v-a placut nu uitati sa puneti un comentariu 

Stefan cel Mare

               Stefan cel Mare 
 
    Domn al Moldovei in anii 1457-1504 , personalitate de exceptie in istoria romanilor, voievod ajuns legendar la scurta vreme dupa trecerea sa la Domnul. A dus o politica de intariere a statului .
  Pe plan extern , Stefan cel Mare a pornit lupta politica , diplomatica si militara pentru oprirea expansiunii turcesti.
  A fost un bun gospodar (a intarit cetatile , bisericile , a sustinut scrierea cronicilor si a cartilor religioase ( , iscusit diplomat si exceptional strateg . Stefan cel Mare a transformat Moldova intr-o forta de prim rang in spatiul central si est-european.
   A ridicat peste 40 de biserici si manastiri. Poporul l-a numit << cel Mare si Sfint>>.
Plins de intreaga tara , Stefan cel Mare a fost inmormintat , cu mare jale , la manastirea Putna .
          Daca v-a placut aceasta informatie nu uitati sa puneti un comentariu .. Aceste informatii sunt unice si sunt luate dintr-o carte asa ca nu le veti gasi in alta parte .