marți, 11 martie 2014

Comportamente alimentare moderne


Alimentatia este conditia principala care sta la baza calitatii vietii . Prin hrana obtinem energia necesara organismului pentru viata si activitate. Atit supraalimentatia, cit si subalimentatia sint daunatoare pentru organism. Prima oboseste organismul, iar cea de a doua - ii scade rezistenta si ii slabeste imunitatea.
A minca sanatos inseamna a-i asigura regulat  corpului tau suficiente calorii printr-o hrana usoara, rationala si naturala; sa nu faci abuz de produse de origine animala , dulciuri rafinate, grasimi, sare, alimente conservate si artificiale. 


Ratia alimentara zilnica trebuie sa se bazeze pe multe fructe si legume proaspete.

Regimul vegetarian prezinta riscuri prin abundenta plantelor modificate genetic, a margarinei, a zaharului rafinat.

Conteaza in mare masura nu numai ce mincam, ci si cum mincam. Printre obiceiurile alimentare nesanatoase se numara: mincatul pe fuga, infulecatul alimentelor, mesele neregulate, vorbitul in timpul mesei, consumul de bauturi (apa, sucuri) odata cu mincarea.

Este important ca alimentele sa fie proaspete si sa contina toate grupaele de substante nutritive. 

vineri, 7 martie 2014

Alimentatia corecta in functie de anotimp

     Alimentatia corecta in functie de anotimp 

Primavara organismul resimte insuficienta vitaminelor. In acest anotimp se recomanda sa consumam lamii , muraturi , legume , verdeturi (spanac , urzica , ceapa , usturoi verde , marrar , patrunjel ) .

Vara
se recomanda sa consumam , in special , produse lactate , legume si fructe , deoarece acestea sint asimilate mai usor de organism .

Toamna vom prepara bucate din carne , lapte , peste , produse fainoase , oua , brinza , diverse legume .

Iarna alimentatia trebuie sa contina o cantitate mai mare de substante nutritive , generatoare de caldura ( unt, smintina, lapte, carne ) , produse care contin vitamina C ( fructe, legume, macris ) . 

joi, 6 martie 2014

Consecintele consumului de alcool

Alcoolul este una dintre cele mai des consumate droguri de catre oamenii de toate virstele si din toate mediile . Alcoolul etilic , sau etanolul , este substanta toxica din bere, vin si lichior . Ea se formeaza atunci cind griul , fructele sau legumele fermenteaza .

   
Este important sa stii ! 

Odata baut , alcoolul este absorbit in sistemul sanguin . De aici , el afecteaza sistemul nervos central , care controleaza toate functiile organismului . Alcoolul este un depresant , ceea ce inseamna ca el incetineste functionarea sistemului nervos central . De fapt , alcoolul blocheaza unele mesaje care incearca sa ajunga la creier .

Desi consumul de alcool este interzis prin lege , majoritatea adolescentilor au acces usor la el .In afara de posibilitatea de a deveni dependent , iata alte citeva fatete ale consumului de alcool :

 Consecintele pot fi grave : 
Adolscentii care beau alcool se expun riscului de a intra in conflict cu legea , deoarece sunt mai dispusi sa intre in incaierari si sa comita crime decit cei care nu o fac.

 Poti aparea intr-o lumina proasta : 
Multi au impresia ca a consuma alcool este o fapta demna si aproape eroica , dar schimbarile care se produc cu sistemul nervos o data cu acesta pot determina oamenii sa faca lucruri reprobabile sau chiar condamnabile , rusinoase , cum ar fi vomitatul sau urinarea pe sine .

                 
Aceasta informatie imi apartine si nu o veti gasi alt undeva . Daca v-a placut nu uitati sa lasati un comentariu . 

Elementele geometrice

    Triunghi :
- este o linie frinta inchisa ;
- este un poligon ;
- poate fi fata , baza a piramidei .

 Patratul :
-toate laturile au lungimi egale ;
- toate unghiurile sunt drepte ;
- diagonalele sunt perpendiculare , sunt de lungimi egale .

  Dreptunghiul :
- este un patrulater ;
- daca prelungim laturile opuse , ele nu se intersecteaza , caci sunt paralele .

   Rombul :
- este un paralelogram , caci laturile opuse sunt paralele ;
- laturile consecutive au lungimi egale ;
- nu are nici un unghi drept ;
- diagonalele se injumatatesc . 

Rezumatul textului " In ajun de Anul Nou " de Fanus Neagu

                   Naratorul textului " In ajun de Anul Nou " ne evoca o istorioara amuzanta din ajunul Anului Nou. Mama lui Banica priveste pe fereastra jocul fulgilor de nea .
  Mama il ruga sa plece la culcare , pentru ca trebuia a doua zi sa mearga cu uratul .
  El adormi si visa ca venise sa-l ureze o caprioara si patru iepuri. Il rasplati cu un colac rumen , cu nuci si mere dulci .
  Baiatul se treci , recunoscind dimineata glasul mamei sale. El o intreaba daca venise o caprioara si patru iepuri. Maica-sa il saruta pe frunte , zicindu-i ca tocmai acuma au plecat.

           Acesta postare imi apartine si nu o veti gasi alt undeva asa ca daca v-a placut nu uitati sa puneti un comentariu 

Stefan cel Mare

               Stefan cel Mare 
 
    Domn al Moldovei in anii 1457-1504 , personalitate de exceptie in istoria romanilor, voievod ajuns legendar la scurta vreme dupa trecerea sa la Domnul. A dus o politica de intariere a statului .
  Pe plan extern , Stefan cel Mare a pornit lupta politica , diplomatica si militara pentru oprirea expansiunii turcesti.
  A fost un bun gospodar (a intarit cetatile , bisericile , a sustinut scrierea cronicilor si a cartilor religioase ( , iscusit diplomat si exceptional strateg . Stefan cel Mare a transformat Moldova intr-o forta de prim rang in spatiul central si est-european.
   A ridicat peste 40 de biserici si manastiri. Poporul l-a numit << cel Mare si Sfint>>.
Plins de intreaga tara , Stefan cel Mare a fost inmormintat , cu mare jale , la manastirea Putna .
          Daca v-a placut aceasta informatie nu uitati sa puneti un comentariu .. Aceste informatii sunt unice si sunt luate dintr-o carte asa ca nu le veti gasi in alta parte .
                

joi, 20 februarie 2014

Natura ne cere ajutorul

                         Natura ne cere ajutorul ! 
Ne simtim bine intr-o padure la iarba verde in compania prietenilor, ne bucuram de verdele crud al primaverii si totusi nu respectam natura. Avem un egoism fioros si un dezinteres total pentru ce lasam in urma noastra. Putini sunt cei care isi strang gunoaiele dupa ce pleaca de la picnic si nu lasa un dezastru ecologic in urma. Putini sunt cei care se duc cu bicicleta la serviciu, desi asta le-ar face bine propriei sanatati, dar in primul rand mediului inconjurator. Nu domne noi suntem comozi si vrem sa ne simtim bine. Dar cat de bine ne facem de fapt prin aceste alegeri? Raspunsul ar trebui sa ne intereseze totusi. Pana la urma noi inspiram aer poluat, intoxicam putinii copaci care ne-au mai ramas cu deseuri si subtiem stratul de ozon cu buna stiinta.
De partea cealalta sunt cei care demareaza diverse proiecte de mediu, se lupta sa gaseasca sponsori si se implica activ in strangerea deseurilor.
Orice mare companie care se respecta si care intr-un fel vrea sa-si intareasca imaginea, are un buget dedicat proiectelor de mediu. Exista o concurenta chiar si aici. Se dau si premii companiilor care au proiecte cu rezultate importante si vizibile.
Din pacate e ca o lupta contra morilor de vant. Unii se chinuie sa stranga gunoaiele cu manusile in maini si altii isi vad in continuare de nesimtirea lor . Ar trebui sa li se dea niste amenzi usturatoare acelora care nu respecta natura. Ministrul Mediului e momentan ocupat cu alte treburi. Trebuie sa incaseze banii care vin din Rosia Montana de la Gold Corporation. E chiar asa greu sa avem bun simt?

duminică, 16 februarie 2014

Meniul ideal pentru o fata cu virsta de 13-15 ani

Cu totii stim ca persoanele care se preocupa cel mai mult de greutatea corpului si tin la silueta sunt fetele , mai ales cele cu virsta frageda cuprinsa in virstele 13-15 ani . La fel si eu ma numar printre ele caci cind am observat ca am pus 4 kg in 3 luni am inceput sa nu maninc si aceasta stare imi provoca unele defecte :
   - Simteam o durere in burta si o mare pofta de mincare ;
   - Nu aveam chef de nimic ;
   - Simtam o stare de oboseala ;
   - Nu suportam sa stau nici macar 3 min in picioare . 


Asta a durat putin timp pina am spus STOP acestei metode , deoarece citind in diverse reviste am aflat ca aceasta dauneaza organismului si nu numai , caci odata ce ai slabit prin aceasta metoda tu nu mai rezisti acestei stari si numai decit maninci ce iti vine la indemina si pui inapoi kg slabite . Astazi vreau sa va propun un meniu pentru o zi a unei fete la " dieta " . 


1) Dejun - 
                 = ceai - 300 ml
                 = cereale integrale cu lapte fara zahar
                 = 200 g de salata verde ( morcov , telina , patrunjel + o                                                          rosie ) 

               
2) Gustare - 
                = un fruct ( nu mai multe ) 

3) Prinz - 
             
             = supa cu carne de vita ( sau curcan ) 
            = piure de cartofi (6-7 linguri )
            = o mica felie de pine neagra 

4) Gustare - 
               = iaurt degresat 

5) Cina ( orele 6-7 , NU MAI TIRZIU )
                                          = peste la gratar ; 
                                          = salata de zarzavaturi 
                                          
INAINTE DE CULCARE BEA UN PAHAR MIC CU LAPTE (PROASPAT)

 
P.S : Inainte de fiecare masa bea un pahar cu apa











luni, 3 februarie 2014

O noua viata - ep 1

                Vizionare placuta !

Daca v-a placut serialul nu uitati sa lasati un comentariu ...

                     

vineri, 31 ianuarie 2014

Cursuri franceza online

                              Invata franceza ONLINE
Cursurile noastre sunt făcute pentru cei care vor să fie în măsură să înţeleagă şi să comunice într-o limbă de repede. Nu este necesar de a învăţa gramatica sau de ortografie să se exprime, să copiii sunt o dovadă clară. Învăţarea unei limbi într-o carte, cu excepţia cazului în care sunteţi un expert în fonetică, este practic imposibil.  Succes ! 
                                             Curs 1 : Salutari ( salutations ) 
Buna ziua - Bonjour
Salut - salut
Buna seara - bonsoir
                   
                                          Curs 2 : intrebari (question ) 
Ce faci ? - comment cava ?
De unde esti ? - où êtes-vous?
Citi ani ai ? -  Quel âge avez-vous? 

Cum te numesti ? - quel est votre nom ?

                                     Test ( bilan ) Incercati sa rezovati acest test fara sa va uitati inainte ..

1 ) Traduce  din franceza in romana

               Bonjour -
                Quel age avez-vous ?  -
            Comment cava ?


                            Raspunsuri :
buna ziua
citi ani ai ?
ce mai faci?


               

miercuri, 29 ianuarie 2014

REguli de citire in limba franceza


Pentru muli dintre voi limba franceza este o limba grea , asta doar din cauza cititului . V-am adus la indemina acest video ca sa va invatati sa cititi corect ....


              Succes !

O noua viata din 2 februarie PROMO


Aici puteti vedea promo "O noua Viata "

                             P.S : O sa postez rezumatul fiecarui episod din O noua viata

O NOUA VIATA , PREMIERA 2 FEBRUARIE

                         I-ati indragit in „Pariu cu viata" si ii veti vedea din nou pe Alexia Talavutis si Dima Trofim intr-un nou serial difuzat la postul Acasa tv.
Destinul personajelor interpretate de Alexia si Dima evolueaza spre "O noua viata", cu tot ceea ce aduce procesul de maturizare. Acestia devin parinti in prima telenovela muzicala romaneasca, care va fi difuzata in curand, insa traumele din trecut le afecteaza povestea de dragoste si implicit casnicia, care nu are un final tocmai fericit.

Monica (Alexia) este profund marcata de evenimentele dramatice prin care a trecut. Da nastere unui copil al carui tata ar putea fi ori Dima, ori barbatul care abuzat-o sexual. O mama singura, aparent puternica, insa macinata de indoieli si regrete, Monica nu isi gaseste drumul in viata personala si nici in cea profesionala:

"Deoarece atunci cand a fost rapita a fost violata, nu este sigura ca Dima este tatal copilului ei. S-a ascuns la Paris ca sa nu fie nevoita sa faca testul de paternitate si sa riste sa-si piarda copilul. Monica se refugiaza in sentimentul de mama", spune Alexia.

La prima vedere, Dima pare un tip zapacit si superficial, un artist care viseaza la o cariera muzicala de succes. Se afla mereu in cautarea unei noi cuceriri, nu o poate uita pe Monica: "In momentul in care afla ca este tata, el incearca sa o recucereasca pe Monica doar pentru ca el crede cu tarie ca un copil trebuie sa creasca alaauri de ambii parinti", spune Dima.

Telespectatorii pot fi la curent cu ultimele noutati despre prima telenovela muzicala romaneasca, "O noua viata", pe pagina oficiala de Facebook a productiei.

Continuarea telenovelei "Pariu cu viata" va aduce multa muzica si personaje noi. Sara va schimba perucile in fiecare episod, iar Dima va fi foarte comic.

Personajele Anca și Vlad se află în față unui nou început, iar iubirea lor va trebui să treacă peste încercări grele: "€œAnca își pierde parțial memoria în urma unui accident de motocicletă. Amintirile se opresc înaintea începerii poveștilor din "€œPariu cu viaţa". Andrei este fratele ei, nu o cunoaște pe Ioana și nu știe cine este Vlad. La începutul telenovelei, personajele noastre nu au nici o legătură cu Criss și Vlad. Greu, dar tare frumos", dezvăluie Criss. Vlad, romantic incurabil, îndrăgostit și în același timp sfâșiat de durere, decide să dispară din viața iubitei sale pentru că e convins că e vinovat de provocarea accidentului: "Vlad se angajează la un depozit și cântă pe stradă. Deși a hotărât să iasă din viața ei, soarta decide să îi aducă impreuna", adaugă Vlad Gherman. Nici cuplul format din Ioana şi Andrei nu va fi ferit de greutăţi în noul serial "O nouă viaţă". "Ioana se întoarce de la Paris, unde a fost plecată împreună cu Monica. Află că sora ei are amnezie și nu-și mai aduce aminte de ea. Ioana simte că nu-și mai găsește locul în viața familiei ei. Ioana și Andrei au o relație fericită, însă lucrurile iau o întorsătură neasteptată. Dar cum vor evolua lucrurile, vă las pe voi să descoperiți", declară Alina Eremia. Dorian Popa ajunge în pragul depresiei: "La începutul proiectului, Andrei își deschide un studio de înregistrări împreună cu Dima și Cristi pentru că vrea să transforme muzica din vocație în afacere. Suferă un șoc în momentul în care află că un personaj malefic intervine între el și Ioana", spune Dorian Popa, potrivit Tv Mania.

P.S o sa postez rezumatul episoadelor aici , doar pe acest site ... 

duminică, 26 ianuarie 2014

Aroma - doi parinti VERSURI


Foaie verde , foi de vac mai  Ca parintii ce mi-s dragi mai Ce mis dragi mai Nu-i nimic pe-acest pamint 
Mai aproape si mai sfint Mai aproape si mai sfint 
Ca parintii ...    
 Nu-i nimic pe-acest pamint 
Mai aproape si mai sfint 
Ca parintii ... 

Uite-i cum stau linga poarta 
Cu privirea sa ne vada

Ne asteapta 2 parinti , 
Ca 2 zarzari inalbiti 
Ca 2 zarzari inalbiti 
Ne asteapta .. 

Uite-i cum stau si apoi , si apoi 
Cu privirea tot la drum 

Ne  asteapta indurerati 
Si ne roaga "nu-ni uitati "
Veniti acasa 
Si asteapta indurerati , lacrimati 
Mai aproape nu-ni uitati 
Si veniti acasa .  

Si acum sa le dorim mai , 
Si are si un cer senin , mai 
Nu-i nimic pe-acest pamint 
Mai aproape si mai sfint 
Ca parintii ...

Ne astepata 2 parinti , 2 parinti 
Ca 2 zarzari inalbiti , inalbiti 
Ne asteapta ... 
 
                     --- Sfirsit --                  
                         Daca v-a placut lasati un comentariu .. 
 
 
   

vineri, 24 ianuarie 2014

Creatii proprii : MAMA

                                              Mama

Uitindu-ma la stele ,
Vad chipul mamei mele ,
Cum imi zimbeste mie ,
Cu dragoste si gingasie .

Si luna cea maiastra
Imi da o floare-albastra ,
Sa i-o dau maicii mele
Ce-o va pazi de rele .

Ochii ei , stralucesc tare
Chiar daca ii vad din zare,
Si gura ei imi sopteste
Ca "mama ma iubeste " .


                  

marți, 21 ianuarie 2014

America de Nord

Harta - America de Nord 
                Totul despre America de Nord 

Suprafata : 24,7 milioane km (dpulatia : 550 de milioane de locuitori 
Altitudinea maxima : Virful McKinley (6193 m) , in munii Alaska 
Altitudinea minima : Valea Mortii ( - 86 m ) , in Podisul marelui bazin . 
    
                 Pozitia fizico-geografica 

Continentul America de Nord este situat integral in emisfera nordica si inainteaza mult in latitudini nordice . Cea mai mare parte a continentului se afla in zonele termice temperata si rece si doar o mica parte - in cea calda . Fata de Meridianul 0 , America de Nord se afla aproape in intregime in emisfera vestica . Cea mai mare intindere a continentului este in partea centrala si cea nordica , la fel ca in America de Sud .
  America de Nord este scaldata de 3 oceane si de mai multe golfuri si mari care influenteaza puternic asupra continentului .

                     Substantele minerale utile 

  Teritoriul Americii de Nord este foarte bogat in substante minerale utile . Repartitia lor pe continent depinde de evolutia si structura geologica a teritoriului . Cuvertura sedimentara contine substante minerale utile de origine sedimentara .

                         Relieful 

    Relieful Americii de Nord are citeva particularitati generale :
   - dispunerea meridionala a majoritatii unitatilor de relief ;
   - concentrarea muntilor in vestul continentului ;
   - formarea podisurilor si a platourilor cu altitudini de circa 500-1500 m la contactul dintre regiunile muntoase si cele de cimpie .

                                Riurile

  
- Fluviul Mississippi izvoraste din Lacul Itasca , numit Lacul Caprioarelor . Suprafata bazinului constituie 1/6 din teritoriul continentului . Relieful determina directia generala a fluviului de la nord spre sud . Pe acest fluviu , deseori au loc inundatii .

                        Populatia si statele 

Componenta populatiei Americii de Nord :
     - Mongoloizi ;
     - Europoizi :
     - Negroizi .

                   --- Final ---

Daca v-a placut nu uitati sa lasati un comentariu .. 
Fluviul Mississipi 

Mama - fiinta cea mai draga

                     Mama

Mama este fiinta cea mai apropiata de mine.Ea intruchipeaza dragoste nesfarsita,caldura si zambet,bunatate si iertare,povata si exemplu.
O vad in fiecare zi trebaluind in preajma mea si ma bucur nespus cand stiu ca nu numai eu,dar si alti oameni o stimeaza si o respecta foarte mult.
Mi-e nespus de draga :mi-e drag chipul ei bland dar energic,ochii ei plini de bunatate,frumusetea ei .Cand stiu ca trebuie sa soseasca acasa,o astept la fereastra,o privesc cu drag:e de statura mijlocie si merge cu pasi usori,are parul galben-roscatsi chipul mereu luminat de un zambet.Se imbraca frumos;prefera culorile calde,deschise.E tare buna!Cand intra in casa totul se lumineaza ,iar ochii ei mari si albastri parca ma intreaba:
- Ei,cum afost astazi?
Si eu incep sa-i spun totul.Uneori gresesc,ea ma mustra si-mi da povete.De la ea am invatat sa urasc minciuna si lenea.Mama ma invata cum sa ma port,cum sa vorbesc,cum sa ajut  oamenii dupa puterile mele.Eu ma straduiesc s-o ajut de cate ori pot la treburile mai simple din casa.Vreau sa-i fac cat mai multe bucurii urmandu-i sfaturile.
Intr-o zi mi-a spus ca  pentru dansa sunt ca o floare pe care o iubeste,o ingrijeste ca  sa nu se ofileasca niciodata.
Toata viata o voi respecta pe mama mea si o voi iubi mereu.


   Daca v-a placut nu uitati sa lasati un comentariu !!! 

Africa

                  Africa 

Africa este al doilea continent ca mărime de pe Terra și cel mai populat după Asia. În Africa se găsește Nilul, cel mai lung fluviu din lume și Sahara, cel mai mare deșert din lume. Cel mai înalt punct al continentului este Muntele Kilimanjaro din Tanzania (5.895 m), iar cel mai jos punct este lacul Assal situat în micuța țară Djibouti (156 m sub nivelul mării). Africa are o suprafață de 30,244,050 km² incluzând și insulele adiacente, ocupă 20,3% din suprafața terestră a planetei. Cu peste 800 de milioane de locuitori în 54 de țări, Africa este gazdă a unei șeptimi din populația totală de pe glob.
În Africa își are originea rasa umană, de-a lungul văii Marelui Rift African ce traversează Etiopia și Kenya fiind descoperite cele mai vechi schelete ale înaintașilor oamenilor de azi.
Numele Africa a fost introdus în vocabularul vestic de către Romani, care foloseau denumirea Africa terra - "pământul Afri-lor" (plural, sau "Afer" singular) - pentru partea nordică a continentului, provincia Africa, cu capitala la Cartagina, localizată înTunisia contemporană în nordul Saharei.


                  Lacurile
  - Lacul Albert  
Este cel mai nordic dintre Marile Lacuri ale Africii de Est, toate fiind situate în Marele Rift Estic. Bazinul hidrografic este de origine tectonică.
Lacul a fost botezat de exploratorul englez Samuel White Baker, cel care l-a descoperit în 1864, pe când căuta izvoarele Nilului, dându-i numele Albert în onoarea prințului-consort al reginei Victoria. Numele reginei fusese dat deja celui mai mare lac african.
Lacul Albert este situat în Republica Democratică Congo (fosta Zair), la granița cu Uganda. Suprafața: 5347 km². Lungime: 160 km. Lățime: pâna la 30 km. Adâncime maximă: 51 m. Altitudine: 615 m. Volumul de apă: 280 km cubi. Temperatura apei la suprafață: 30 °C. Clima: ecuatorială. Temperatura medie multianuală: 26 °C. Cantitatea multianuală de precipitații: 940 mm.
Cei mai mari afluenți ai lacului: Semliki (care izvorăște din Lacul Edward, situat la sud de Lacul Albert), Nkusi (își adună apele de pe teritoriul Ugandei) si Nilul Victoria (ce izvorăște în Lacul Victoria).
Din Lacul Albert izvorăște Nilul Albert, ce se varsă apoi în Nilul Alb. Nilul Alb primește din Podisul Etiopiei Nilul Albastru, formând Nilul, cel mai lung fluviu al planetei.
Lacul Albert ofera condiții optime de viață unei faune bogate, redusă simțitor în ultimele decenii printr-un braconaj nesăbuit.
     
   - Lacul Ciad
Situat în centrul Depresiunii Ciad, un bazin vast din centrul Africii, în locul în care se întâlnesc granițele a 4 state: Ciad, Camerun, Nigeria și Niger.
Suprafața: in medie 1.500 km pătrați, variind in funcție de cantitatea de precipitații. Nivelul apelor este mai ridicat în decembrie și ianuarie și mai scăzut în iulie. Lacul pierde o mare parte din apă prin infiltrație în sol și prin evaporare sub soarele african fierbinte. În ultimele decenii, datorită încălzirii globale a climei, volumul de apă al Lacului Ciad a scăzut. Lacul și-a redus atât suprafața cât și adâncimea. În prezent, adâncimea medie este de 4 m, iar cea maxima este de 10 m. In nord-vest adâncimea medie este de numai 1 m, iar în sud, de 6 m. Apa Lacului Ciad provine în proporție de 90% din râul Chari și doar în proporție de 10% direct din precipitații.
Lacul Ciad de azi este un rest al unei mari interioare africane care ocupa in urma cu 6000 de ani o suprafață de 400.000 km pătrați.
Lacul este al 4-lea rezervor de apă dulce ca mărime din Africa după lacurile Victoria, Tanganika si Malawi. În jurul lacului și pe numeroasele insule din partea sa estică trăiesc 7 milioane de oameni din triburi cu stiluri de viață și culturi diferite și o faună bogată: păsări diverse, hipopotami, crocodili, elefanți.
Clima: tropical-uscată. Temperatura apei: între 17 °C și 32 °C. Cantitatea de precipitații medie multianuală este de 200-400 mm, descrescând spre nord.


                Agricultura
În aproape toate țările din Africa agricultura continuă să fie cea mai importantă activitate economică, în ciuda expansiunii industriei si serviciilor si a importantei din ce în ce mai mari a acestor activităti. Agricultura este o ramură cu un caracter dualist, utilizând atât tehnici rudimentare, tradiționale, cât și tehnici moderne, de mare randament. În Africa există un amestec de forme de proprietate si de sisteme de exploatare a terenurilor, determinate de conditiile naturale, dar si de cele sociale. Coexistă în acest continent sistemul citemené (agricultura itinerantă) cu plantațiile intensive sau păstoritul nomad cu fermele zootehnice moderne.
Agricultura însumează aproximativ 1/6 din produsul intern brut al Africii, în timp ce industria însumează cam 1/3 și serviciile in jur de jumătate.
În ciuda faptului că este continentul cu cel mai mare procent din populația activă ocupată în agricultură, Africa nu produce destul pentru a își hrani populația. Motivele sunt multiple, unul din cele mai importante este sporul natural mare, alt motiv este pierderea forței de muncă din agricultură datorată exodului rural, populația fiind atrasă de orașele mari. Exportul de produse agricole nu are prioritate mare și investițiile în tehnologie agricolă modernă lipsesc. Multe țări din Africa trebuie să importe alimente de bază și necesită ajutoare.
Cele mai importante recolte exportate sunt: de cafea, bumbac, boabe de cacao, arahide, palmieri de ulei, tutun.
Cerealele sunt mai puțin cultivate în Africa decât în celelalte continente, pentru că cer agrotehnici mai pretențioase. Meiul este cultivat mai ales în Africa mediteraneană nordică și în Sahel, dar productivitatea sa este slabă (200-300 kg/ha). În unele zone a fost înlocuit cu porumbul. Sorgul ocupă areale din Sahel, dar este cultivat și în zonele ecuatoriale și în Câmpia Mozambicului. Porumbul și grâul au o importanță mai redusă în Africa, fiind cultivate cu precădere în zona australă a continentului. Orezul valorifică mai bine câmpiile fluviale și zonele litorale ecuatoriale și tropicale, dar este mai puțin prezent în delte unde ar avea condiții optime de dezvoltare. Accentuarea salinizării solurilor din unele zone de cultură a orezului (Gambia) a determinat reducerea suprafețelor cultivate, viitorul acestei culturi fiind incert. Se prevede extinderea suprafețelor cultivate cu orez in deltele fluviilor Niger si Zambezi. Deosebit de avantajoase se dovedesc a fi deltele fluviului Niger, unde apele prezintă două creșteri de nivel la intervale ce corespund perioadei de maturizare a orezului, favorizând obținerea destul de facilă a două recolte pe an. Eleusina este o cereală bogată în minerale și care se poate stoca și o perioadă de patru ani. Are un areal de răspândire situat mai ales în nordul continentului.
Dintre plantele cu tuberculi, în Africa se cultivă cu precădere maniocul și ignamele, în timp ce batatele și taro, aduse din America, nu dau rezultate prea bune. Maniocul este tuberculul Africii negre, cultivându-se pe mai bine de 4 milioane hectare. Are o productivitate mare, putând ajunge și la 100 t/ha, dar în mod obișnuit recoltele sunt mai slabe, 10-20 t/ha. Dupa uscare se obține făina numită tapioca. Din 10 tone de manioc recoltate la un hectar cu productivitate redusă se obțin 2,2 tone de tapioca. De pe aceeași suprafață se obțin în mod obișnuit 400-500 kg de porumb, dar un kg de porumb valoreaza nutritiv cât 3,5 kg de tapioca. De la manioc se consumă și frunzele, care sunt mai bogate în proteine decât tuberculii. Este o plantă pretențioasă la regimul termic, nu suportă frigul, dar se cultivă și sub 500 mm și sub 5000 mm precipitații, iar tuberculii se păstrează ușor. Ignamele constituie hrana de bază pentru unele triburi ale Africii negre. Ciclul vegetativ al acestor plante durează zece luni condiționând existența unei singure recolte pe an. Este ușor perisabilă, uneori tuberculii se degradează în sol necesitând recultivarea unor terenuri.
Palmierul de ulei este cultivat în plantații în Câmpia Mozambicului, pe litoralul Golfului Guineii și în areale disjuncte în cuveta zaireză. Randamentul este slab, 300-400 kg/ha (în Malaysia se obțin 5000 kg/ha).
Numeroase plante de cultură aparțin focarului abisiniano – yemenit (cafea, varietăți de grâu, mei, orz, eleusină) sau celui ecuatorial african, dar au fost introduse și plante alohtone, care s-au adaptat bine la condițiile climatice africane.
Sunt cultivați în Africa numeroși alți arbori fructiferi. În zona mediteraneană sunt plantații intensive de plante citrice și de măslin, iar în zonele ecuatoriale și subecuatoriale se cultivă cocotierul, bananierul, mango, avocado, papaya, goyave ș.a. În multe zone ale Africii se practică sistemul monoculturilor pentru export, mai ales de arahide, ananas, cafea, cacao, susan sau mirodenii.
Africanii utilizează mult pentru alimentație frunzele unor plante: dovleac, amarant, iută, bazelă, batale, manioc, taro, gambo.
Cu toate că are la dispoziție o diversitate mai mare de plante de cultură, populația rurală africană suferă încă de malnutriție, atât datorită lipsei cantităților necesare de hrană, cât și datorită monoalimentației. Sărăcia țăranului african este determinată de câteva trăsături ale agriculturii practicate în cea mai mare parte la un nivel tehnologic rudimentar. Practica sistemului citemené, pârlogirea îndelungată (uneori 7-10 ani), slaba utilizare a animalelor de tracțiune, lipsa îngrășămintelor, a surselor de investiții, preponderența femeii în muncile câmpului (la grupul bamenda bărbatul lucrează în agricultură 10 zile pe an, iar femeia 160 zile), lipsa specialiștilor sunt câteva din cauzele care determină obținerea unor randamente agricole slabe, deși efortul fizic este mare. Beneficiile foarte reduse ale țăranilor africani, care formează majoritatea populației active, nu pot susține bugetele statelor prin impozite pe venitul agricol.
Pe ansamblul Africii un hectar hrănește în medie 3-4 persoane. Depinde și de planta de cultură. Astfel, un hectar cultivat cu manioc poate întreține 15 persoane cu 20 tone tuberculi, în timp ce un hectar cultivat cu mei, cu 500 kg, întreține doar două persoane. În nordul Zambiei, datorită sistemului citemené promovat de triburile lala, densitatea populației nu poate depăși 2,5 loc./km². Se defrișează 24 hectare pentru a asigura cenușa necesară cultivării unui hectar cu eleusină și se obține o recoltă de 3600 kg. Un om are nevoie anual de 270 kg de eleusină, deci 24 hectare hrănesc 13 persoane. Dar această tehnică presupune o pârlogire de 22 de ani și cele 13 persoane au nevoie de fapt de 310 hectare. Dacă se ia in calcul și topografia terenului, suprafața necesară ajunge la 500 de hectare.
Tehnica cimené presupune efectuarea unor lucrări dificile. Parcela destinată defrișării este aleasă după aspectul vegetației, regimul hidric, aspectul și gustul solului și topografia terenului. Se aplică criteriile de partaj funciar, apoi urmează defrișarea și incendierea resturilor. În cenușa împrăștiată se practică găuri pentru semințe sau tuberculi, cu o simplă săpăligă. Recolta este permanent protejată contra păsărilor, maimuțelor, antilopelor si rozătoarelor. Recoltatul se face manual, treieratul este rudimentar, iar transportul se realizează tot manual.
Sunt și triburi care utilizează tehnici intensive. Insula Ukala din lacul Victoria are o densitate de 250 loc./km². Cei 74 km² ai insulei hrănesc peste 20.000 de oameni prin culturi duble și chiar cu 5 recolte la doi ani. Există amenajări funciare de tipul îndiguirilor și terasărilor. Se cresc peste 10.000 de bovine, dar nu pentru consumul laptelui, ci pentru utilizarea gunoiului drept îngrășământ. Pe insula vecină, Ukerewe, densitățile sunt mult mai mici deoarece nu se practica sistemul vecinilor din insula Ukala.
În zonele cu densități mari culturile de câmp sunt, uneori, foarte amestecate, rezultând peisaje rurale puternic antropizate. Astfel, în vestul Ghanei, pe o suprafață de 30 ha, sunt juxtapuse 10 tipuri de peisaje diferite: pădure primară, pădure secundară, zonă proaspăt defrișată, pârloagă, tufișuri, câmpuri cultivate, pădure înmlăștinată, plantații de cacao, plantații abandonate și vatră de sat.
Agricultura intensivă, de mare randament, se practică doar în Republica Africa de Sud, pe Valea Nilului, parțial în țările Maghrebului și în câteva puncte izolate de pe coasta Guineii sau din estul continentului.

                                         --- Sfirsit ---

Daca v-a placut nu uitati sa lasati un comentariu . Multumesc !